Credite online

Credit Prima Casa versus credit imobiliar. Ce alegi?

Credit Prima Casa versus credit imobiliar. Ce alegi?

Credit Prima Casa versus credit imobiliar. Ce alegi?

 

Programul Prima Casa este excelent pentru tinerii care doresc sa isi cumpere prima locuinta si sa nu plateasca do dobanda foarte mare. Dar, pentru ca este un program guvernamental, regulile se schimba de la an la an iar fondurile sunt limitate. Prin urmare, daca vrei sa investesti intr-o locuinta, este important sa arunci un ochi si la creditul imobiliar. Iata care sunt diferentele intre cele doua tipuri de credite.

 Avantajul cel mai mare al creditului Prima Casa este ca avansul pentru credit este de numai 5%, ceea ce este extraordinar pentru tinerii care nu au foarte muli bani economisiti. De asemenea, dobanda este de 2% + ROBOR. Din pacate, ROBOR este flexibil, iar din trei in trei luni, rata iti va fi recalculata si exista posibilitatea ca aceasta sa creasca. O problema este in cazul sumei maxime pe care o poti imprumuta. Aceasta este de 60.000 de euro pentru locuintele vechi, 70.000 pentru locuintele in curs de constructie sau construite in ultimii 5 ani si 75.000 de euro pentru locuintele a caror termen de finalizare este in ultimii 2 ani. Daca gasesti un apartament mai scump, atunci va trebui sa platesti diferenta din propriul buzunar.

 Creditul imobiliar este mai flexibil, dar mai scump. Avansul este de 15% la majoritatea bancilor iar fiecare banca ofera dobanda proprie. Trebuie retinut ca aceasta dobanda este calculata in functie de DAE, foarte mult influentata de cursul EURIBOR, care este mai flexibil decat ROBOR-ul. Totusi, creditul imobiliar nu are un plafon maxim, ceea ce inseamna ca in cele mai multe cazuri nu va trebui sa platesti mai mult decat avansul.

 Ambele credite pot fi rambursate pe o perioada maxima de 30 de ani daca ai sub 35 de ani. In cazul in care ai depasit aceasta varsta, perioada de creditare in cazul creditului imobiliar va scadea, iar in cazul Primei Case nu il vei putea accesa.

Actele pe care trebuie sa le prezinti sunt cam aceleasi. Apartamentul trebuie sa fie lipsit de sarcini, fara datorii si cu un singur proprietar. Toate actele se incheie la un notar public, inclusiv dovada avansului. De altfel, avansul de 5% sau 15% se da proprietarului pentru retinerea locuintei, nu bancii.

Creditul Prima Casa este mai accesibil deoarece are avansul mai mic. Insa, daca doresti sa faci o investitie mai mare intr-un apartament sau intr-o casa mai mare, atunci creditul imobiliar este mai bun, desi are avansul mai mare. Insa, inainte de a face o alegere este indicat sa mergi la o banca pentru a-ti face o simulare pentru ambele credite. Astfel, vei sti din timp la ce sa te astepti.