Credite nebancare

Creditele ifn versus împrumuturile bancare

Creditele ifn versus împrumuturile bancare

Împrumuturile bancare au constituit o soluție pentru marea majoritate a românilor până în anul 2006, atunci când a fost lansat pe piața de creditare împrumutul cu buletinul. Oferit direct în magazine de către comercianți și în special pentru achiziționarea de bunuri de uz casnic și electrocasnice, acest tip de credit a deschis apetitul românilor pentru creditarea rapidă.

Fără să le mai fie solicitate acte doveditoare ale veniturilor și cu aprobare în maxim 60 de minute, acest gen de creditare s-a bucurat de succes maxim în perioada premergătoare crizei din 2008. După aceea, creditarea rapidă s-a “mutat” în mediul online, remarcându-se printr-un avantaj important: este mult mai inovatoare și orientată către client decât împrumuturile tradiționale.

Oferta bancară surclasată de împrumuturile nebancare?

Așa cum era de așteptat, creditarea ifn s-a extins cu rapiditate, iar variantele de împrumut direct de pe computer, dispozitive mobile sau sms au reușit să-i atragă pe români. Prin ce se diferențiază împrumuturile ifn de cele bancare și cum au crescut atât de repede în popularitate? Iată câteva elementele care sunt relevante în acest sens:

·       Reducerea la maxim a perioadei de analiză a dosarului – acest lucru se datorează simplificării procedurii de prezentare a actelor, ceea ce înseamnă mai puține documente de examinat, dar și a modului în care documentele sunt expediate către creditor (este preferat mediul online);

·       Reducerea numărului de acte solicitate – entitățile ifn verifică cererea de solicitare împrumut direct la Anaf și la Biroul de Credit, procedura care se efectuează online și nu necesită o perioadă îndelungată de așteptare;

·       Extinderea tipurilor de venituri care sunt acceptate la solicitarea unui împrumut – dacă până atunci băncile acceptau doar salariații și pensionarii pentru a obține un credit, instituțiile nebancare le-au oferit și altor categorii de venituri posibilitatea de a deveni eligibile pentru obținerea unui împrumut;

·       Rău platnicii și persoanele înscrise în Biroul de Credit pot obține un împrumut – dacă ușa băncilor le este închisă acestei categorii de persoane, societățile ifn le oferă posibilitatea de a obține bani împrumut. În ciuda faptului că sumele nu sunt atât de mari, cu siguranță că o persoană care are nevoie urgență de bani apreciază și un astfel de gest;

·       Banii pot fi împrumutați și pe perioade de timp mai scurte – dacă la bănci se discută de termeni de rambursare de minim 6 luni, împrumuturile nebancare le oferă oamenilor posibilitatea de a contracta credite chiar și pentru o zi.

Băncile reușesc să își păstreze avantajele în ceea ce privește partea de oferte, dat fiind faptul că entităților nebancare nu le este încă permis să acorde credite imobiliare sau ipotecare. În plus, valoarea ratei dobânzii și a dobânzii anuale efective sunt mult mai accesibile la instituțiile bancare decât la cele ifn. Totodată, băncile au înțeles că trebuie să fie mai receptive la nevoile clienților cu venituri mici, așa că a scăzut plafonul de venituri și a creat o serie de produse dedicate acestora.

Diferite, dar la fel de asemănătoare în privința sancționării clientului rău platnic!

Atât băncile, cât și societățile ifn impun aceleași reguli în ceea ce privește sancționarea debitorilor rău platnici sau care manifestă întârzieri la plată. Aceștia vor fi sancționați prin aplicarea unei dobânzi de penalizare în prima fază, urmând ca ulterior, să fie înscriși în Registrul de Evidență al Biroului de Credit, iar veniturile să le fie supuse acțiunii de recuperare a debitelor restante. Singura diferență dintre cele două instituții este că societățile nebancare acordă ulterior acestor persoane noi împrumuturi, în timp ce băncile își mențin interdicția de a nu le acorda bani împrumut.

În funcție de nevoile financiare, poți opta pentru una dintre cele două surse de obținere bani cu împrumut. Important este ca în ambele cazuri să alegi un creditor care să-ți ofere cât mai multe avantaje!