Credite auto

Cum alegem o masina rulata

Cum alegem o masina rulata

Cum alegem o masina rulata

Daca iti doresti sa cumperi o masina rulata, sa stii ca nu esti singur. In 2018, piata automobilelor second hand a crescut cu aproximativ 33% fata de 2017, conform datelor DRPCIV. Tot mai multi romani cauta sa cumpere o masina rulata, insa cu cat piata este mai mare, cu atat apar mai multi indivizi care vor incerca sa iti vanda o masina defecta la preturi exorbitante. Daca apelezi la un imprumut auto, ai grija sa cumperi o masina care sa nu inghita mai multi bani decat ai planificat.

Cat iti permiti sa dai pe masina

Ca regula de baza, rata imprumutului pe care il iei pentru a cumpara o masina nu trebuie sa depaseasca 20% din banii care iti raman dupa ce platesti toate darile. De asemenea, gandeste-te ca o masina rulata are nevoie de mici operatiuni de intretinere din cand in cand, de aceea pune de-o parte cativa bani pentru situatii neprevazute.

Fa o lista de masini care corespund nevoilor tale

Un BMW sau un Audi este o masina frumoasa, insa costa mai mult decat o masina obisnuita, iar intretinerea si piesele de schimb ale acestora pot fi o pacoste. Coordoneaza lista de modele pe care ti le-ai dori cu modelele de masina pe care ti le poti permite, astfel ai o baza de pornire realista cand te hotarasti sa cumperi.

Verifica ce cumperi

In momentul in care te hotarasti sa dai bani pe o masina, verifica in primul rand cartea masinii si istoricul de service. Dupa aceea, ia seria de sasiu (VIN number) si verific-o intr-o baza de date internationala. Procedura e online, te costa 10-20 de lei si te asigura de faptul ca masina nu a fost in accidente cu dauna totala sau nu a fost furata. Tot de aici afli si daca are sau nu kilometrajul dat inapoi. Daca pare ok, solicita proprietarului sa mergeti cu masina in service pentru o verificare amanuntita. Acolo poti afla ce defecte ascunse are si cat te-ar putea costa reparatiile ulterioare.

Intotdeauna fa un drive test

masina rulata
Cere-i proprietarului sa conduci masina cativa kilometri. Aceasta verificare iti va spune daca masina bate, troncane, merge greu, huruie, are franele bune si, nu in ultimul rand, daca corespunde nivelului cerut de tine de echipare si confort si daca toate optiunile din bord functioneaza. Ai grija la aerul conditionat, vara sau iarna el trebuie sa sufle rece si uscat.

Negociaza

Nu conteaza ca banii obtinuti dintr-un imprumut auto acopera suma pe care o cere vanzatorul. Incearca sa mai obtii o reducere de pret. Mai ales in conditiile in care observi o zgarietura pe caroserie, tapiterie uzata sau un mic defect ce poate fi remediat. La final, fa actele fara amanare, pentru a evita situatii neplacute in momentul in care te duci cu masina la inmatriculare.